Alçı Plaka Üretim Süreci

Alçı plaka üretimi için öncelikle alçı tozu üretim sürecine ihtiyacınız vardır. Alçı üretim prosesinde uygun koşullarda kalsinasyon prosesi ile üretilen alçı tozu, silolarda depolanarak alçı plaka üretiminde daha sonra kullanılmak üzere depolanır. Alçı tozu, su ve yaş-kuru katkı maddeleri homojen karışımın hazırlandığı yüksek devirli miksere beslenir ve üretim hattında hazırlanan iki kat kartona karışım dökülür. Şekillendirme ünitesinde karton kenarları ve kenarları bükülerek gerekli kalınlık elde edilir ve ayar için uzun bantlı konveyör üzerinde devam edilir. Alçıpan gerekli ayar yapıldıktan sonra kesme bıçağı ile boyuna kesilir ve kurutma ünitesine aktarılır. Kurutulmuş alçı plakalar, paketleyici ünitesinde kesilir ve daha sonra müşterilere sevk edilmek üzere paketlenir.

Alçıpan Çeşitleri

Alçı Plakalar yukarıda özetlendiği gibi EN520+A1 standartlarında belirtildiği gibi kullanım yeri, kalınlığı ve uzunluğuna göre üretim teknolojisinde birbirinden farklılık göstermektedir. Daha önce bahsedilen standartta (EN520+A1) alçıpan tipleri Tip A, H, F, E, P, I, R ve D ve ikili veya üçlü versiyonlar (örn. Tip HF, IR vb.) olarak tanımlanmıştır. Aynı şekilde alçı levhaların kalınlıkları da 6mm ile 18mm arasında değişmektedir. Alçı plakaların kenarları, konik kenar veya kare kenar gibi farklı şekillerde olabilir. Yukarıda görüldüğü gibi en çok tercih edilen alçıpan çeşitleri Tip A, H ve F’dir.

A Tipi Alçı Plakalar

En yaygın kullanılan ve en çok üretilen Alçı plaka türüdür.

Tip H Alçı Plakalar (Neme Dayanıklı)

Bu tip alçı plakalar, su emme oranını azaltmak için özel katkı maddeleri ile üretilmekte ve H1, H2, H3 olarak sınıflandırılmaktadır.

F Tipi Alçı Plakalar

Ön yüzeyinde yüksek sıcaklık çekirdeğe karşı iyileştirilmiş kohezyonlu, üzerine alçı uygulanabilen, dekoratif amaçlı da kullanılabilen, yangına dayanıklı alçı plakalardır.

Açıklama olarak basit olan alçı plaka üretimi, sürekli ve hassas üretim süreci nedeniyle zor ve karmaşıktır.