Silis Kumu

Silikon ve oksijen yeryüzünde en bol bulunan iki elementtir ve birlikte dünyanın en yaygın üç kaya oluşturucu mineralinden biri olan silikayı oluştururlar.

Silika üç ana kristal formda oluşur. Başlıca oluşum mineral kuvarstır ancak aynı zamanda tridimit ve kristobalit olarak bilinen diğer daha nadir mineral formlarında da bulunur. Isıya ve kimyasal saldırılara karşı dayanıklı, çok dayanıklı bir mineraldir ve onu birçok endüstriyel ve toplumsal uygulama için temel bir hammadde haline getiren de bu özellikleridir.

Kristal silikanın ilk endüstriyel kullanımları muhtemelen MÖ birkaç bin yıldaki metalurji ve cam yapımı faaliyetleriyle ilgiliydi. Tarih boyunca insani gelişmeyi desteklemeye devam etmiş, sanayi devriminde özellikle cam, dökümhane ve seramik endüstrilerinde önemli bir hammadde olmuş ve başta yenilenebilir enerji olmak üzere yeşil devrimin gelişmesi için zorunlu olmuştur. Silika günümüzün Bilgi Teknolojisi devrimine katkıda bulunmaktadır ve cep telefonları ile tabletlerin temel bileşenidir.

Silika (endüstriyel) kumları yüksek oranda silika içerir (normalde ancak yalnızca bu olmamakla birlikte %95’ten fazla SiO2). Hükümet tarafından ulusal öneme sahip temel bir hammadde olarak kabul edilmektedir ve bu nedenle, izin verilen rezerv stoklarının muhafaza edilmesi ve silis kumu kaynaklarının korunması yoluyla yeterli ve istikrarlı bir tedarik sağlanmasına yönelik bir gereklilik bulunmaktadır.

Silis Kumunun Ana Son Kullanım Alanları Şunlardır:

Bardak

Silika hemen hemen tüm cam türlerinin ana bileşenidir. Başlıca cam ürünleri arasında kaplar (şişeler ve kavanozlar), düz cam (pencereler, aynalar, araç camları vb.), aydınlatma camları (ampuller vb.), sofra takımları (kristal, bardaklar vb.), kişisel mobil cihazlar, dekoratif cam, fiberglas, optik cam ve termoslar.

Seramik ve Refrakterler

Toz Silika, duvar karoları, yer karoları, sofra takımları, sıhhi tesisatlar, süs eşyaları ve diğer dekor ürünleri gibi seramik ürünlerin yapımında veya sırlanmasında önemli bir bileşendir. Silika, seramik çerçeveler için yapısal güç görevi görür. Büzülmeyi, kurumayı düzenleyerek ve termal genleşmeyi değiştirerek görünümü ve yapısal bütünlüğü iyileştirir. Böylece seramik ürünler dayanıklılık kazanır. Seramik refrakter malzemeler endüstriyel fırınlarda yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında asit saldırılarına karşı dayanıklıdır

Endüstriyel Aşındırıcılar

Bu, endüstrilerde Kum Püskürtme için aşındırıcı bir malzeme olarak yaygın olarak kullanılır. Açılı çeşitleri nedeniyle bu Endüstriyel Aşındırıcı Kumlama ile pürüzlü yüzeyleri pürüzsüz hale getirir. Ancak tehlikeli kum tozunun neden olduğu sağlık sorunlarının önlenmesi için endüstrilerin önlem alması gerekmektedir. Kum tozunu kontrol altına almak için reçineler kullanılarak veya kumun solventlerle kaplanmasıyla önlenebilir.

İnşaat Bina Uygulamaları

İnşaat sektörü silika üzerine kuruludur ve silika ve gazbeton bloklar, zemin ve çatı kiremitleri, döşeme ve sıva bileşikleri, çatı kaplama keçesi ve benzeri gibi çeşitli yapı ürünleri için kesin toleranslar gerektiren teknik kalitelerin gerekli olduğu bir dizi özel endüstriyel uygulama mevcuttur. çimento ve reçine enjeksiyon sistemleri.

Kalsiyum Silikat Tuğlalar

Silika, Kalsiyum Silikat Tuğlaların imalatında kullanılır. Bu tuğlalar, istenilen tasarım ve şekilleri elde etmek için keskin düz kenarları nedeniyle mimarlar tarafından tercih edilmektedir. Kullanımı ekonomik ve çevre dostudur, yangına, gürültüye karşı dayanıklıdır. Silis kumunun sağladığı sertlik nedeniyle bu tuğlalarla yapılan duvarlar daha incedir ancak basınç dayanımı yüksektir ve daha az harç miktarına ihtiyaç duyar. Böylece inşaat maliyeti azaltılabilir.

Diğer Kullanıcılar

Silika kumu, beyaz çizgi işaretleri gibi yansıtıcı yüzey uygulamaları ve kumun frenleme sırasında kavramayı arttırmak için kullanıldığı, önemi giderek artan ray frenleme ortamı dahil olmak üzere, taşımacılıkta çeşitli güvenlik uygulamalarına sahiptir. Tüm yeni trenler kum frenleme sistemlerine ihtiyaç duyuyor ve mevcut demiryolu taşıtları da yenileniyor. Silika ayrıca kimyasalların ve metallerin imalatında, çok sayıda üründe dolgu maddesi olarak, plastikte ve diğer şekillerde, refrakter imalatında, biyokütle enerjisi üretiminde ve tarım ve bahçecilik ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılır. Silika olmadan modern yaşamı hayal etmek zor!

Dökümhane Döküm

Silika, 1610oC gibi yüksek bir erime noktasına sahiptir ve demir ve demir dışı döküm endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek erime noktası, erimiş metalin silika kumundan yapılmış kalıplara dökülerek dökümlerin üretilmesine olanak tanır. Bu, havacılık, askeri ve otomotiv bileşenlerinin üretiminde kritik öneme sahiptir.

Boyalar ve Kaplamalar

Silis kumu parlaklık, yansıtma, yağ emme ve renk tutarlılığı gibi yüksek performanslı özelliklere sahiptir. Bu özellikler endüstriyel ve mimari boya ve kaplamaların genel görünümünü ve dayanıklılığını artırmaya yardımcı olur. Düşük yağ emme özelliği, son kat rengini iyileştirerek dayanıklı bir kaplamayı pigmentler açısından zengin hale getirir. Silika dolgu maddeleri renk tonunun korunmasını iyileştirir ve ayrıca kir, küf, hava koşulları ve çatlamaya karşı direnç sağlar

Filtrasyon

Yakın boyuttaki silika kumu sınıfları, gıda ve su endüstrisi tarafından içme suyu ve atık sulardan katı maddeleri çıkarmak için kullanılan başlıca filtreleme ortamıdır.

Suyun filtrasyon işleminde kum kullanıldığını duymuşuzdur. Ancak Silika Kumunu filtreleme yatağı olarak kullanmak, atık su işleme ve içme suyu filtrelemesinde kirletici maddelerin filtrelenmesinde daha etkili bir şekilde çalışır. Kirletici maddelere, solventlere ve asitlere maruz kaldığında bu kum bunların hiçbiriyle reaksiyona girmez, bunun yerine asidik elementleri nötralize eder ve su filtrelerindeki pH seviyelerini dengeler.

Spor ve boş zaman

Silika kumu binicilik yüzeylerinde, suni çimde, golf sahası kök bölgelerinde, bunkerlerde ve üst kaplamalarda, futbol, ragbi, kriket ve diğer spor sahalarının yapımında ve yüzey kaplamasında ve ayrıca çocuk oyun kumlarında kullanılır. Kumu hem tenis hem de futbol suni çimi için kullanıyoruz. Ancak iki farklı granülasyon mevcuttur:

1. Tenis: 0,4-0,8 mm kum (her durumda 1,00 mm’yi geçmemelidir).

2. Futbol: 0,5-1,25 mm (her durumda 1,50 mm’yi geçmemelidir).

Tenis için, çok yoğun ve kısa çimlere (11 mm) 12 kg/m2 kurulum yaparken, daha az büyümüş ve daha yüksek havlı tenis çimleri için bazen 25-30 kg/m2 kurulum yapıyoruz.

Ancak futbolda işler daha kesindir. Çim yüksekliğine bağlı olarak 18-25 kg/m2 montaj yapıyoruz.

Petrol ve Gaz Geri Kazanımı

Silis kumunun Petrol endüstrisindeki temel yararlı özelliği sertliğidir. Burada Frac Kum olarak bilinir. Kimyasal saflığı nedeniyle aşındırıcı çevreye zarar verme kapasitesine sahiptir, granül birikintisi formasyon kesintilerinden en iyi şekilde yararlanır ve derin kuyulara pompalandığında petrol akış hızının iyileştirilmesine yardımcı olur.